Parenda (NLP) trainingen

Rouw- en verliesbegeleiding

Nu ik zelf ouder word en in mijn leven meerdere keren, op verschillende vlakken, in aanraking ben gekomen met de rauwe kant van het leven, merk ik dat mijn belangstelling voor de mens met zijn verlieservaring(en) en het daarbij horende rouwproces meer en meer toeneemt.
Verlies kan gaan over de dood van een dierbare, maar ook over het verliezen van je baan, je relatie (scheiding) of bijvoorbeeld jouw gezondheid. Ook kan je door andere nare gebeurtenissen in het leven in een rouwproces terecht komen. Of je weet dat je niet meer zo lang te leven hebt, ook dan kom je in een rouwproces.

Praten over je verdriet
Het kan fijn zijn je vedriet met anderen te delen. Het kan je verder helpen wanneer je je emoties gaat uiten bij bekenden die daar de tijd voor willen nemen en een luisterend oor bieden. En soms kan het ook prettig zijn om eens met een rouwbegeleider contact te hebben over jouw verdriet en rouw, een buitenstaander die jou als deskundige begeleidt in jouw rouwproces. Iemand die er niet direct emotioneel bij betrokken is.

Rouwbegeleiding
Als coach en therapeut heb ik een vanzelfsprekende, natuurlijke belangstelling voor de persoonlijke ontwikkeling van de mens. Mijn toenemende interesse in verlies en rouw heeft ertoe geleid, dat ik me in 2021-2022 ben gaan scholen tot rouwbegeleider. En in 2023 heb ik de specialisatie Levens(einde)rituelen gevolgd bij het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Tijdens de gevolgde trainingen én in de praktijk heb ik inmiddels veel geleerd over hoe mensen te begeleiden in hun verdriet en tijdens hun rouwproces.
Soms zijn mensen geneigd te zeggen: 'Ik begrijp je zo goed, ik heb hetzelfde meegemaakt". Dat is lief bedoeld en tegelijkertijd verschillen mensen dusdanig van elkaar dat jouw ervaring net weer anders kan zijn en jij toch net even op een andere manier reageert dan die persoon.
En ook als je weet dat je zélf afscheid moet gaan nemen van het leven, kom je in de rouw en dan kan het je rust en vrede geven om een mooi levenseinderitueel te ervaren.

Wat ik kan bieden op het gebied van levens(einde)rituelen

 • Bevind je je in een overgangsperiode, op welk gebied dan ook, dan kan ik een levensritueel voor jou verzorgen.
 • Weet je dat je niet meer zo lang te leven hebt, dan kan ik voor jou, met jouw dierbaren daarbij aanwezig, een levenseinderitueel verzorgen.
 • De ceremonie, het ritueel wordt na een individueel gesprek, helemaal persoonlijk op jou en jouw situatie afgestemd en staat los van welke geloofsovertuiging dan ook. Uiteraard kan jouw geloofsovertuiging er wel in meegenomen worden, als je dat wilt.

Wat ik kan bieden op het gebied van rouw en verlies

 • individueel door middel van een of meerdere persoonlijke gesprekken
 • in groepsverband:
  • voor een groep mensen die elkaar (nog) niet kent en allemaal een verlieservaring hebben.
  • voor kinderen (bijv vanuit een school of club)
  • voor (samengestelde) gezinnen bij (komend) verlies van een kind, een ouder of opa/oma
  • voor broers en zussen uit een (samengesteld) gezin
  • voor overige familieleden van een overledene
  • voor collega's van een overledene.

Ik bied rouwbegeleiding vanuit een veilig klimaat, met vooral een luisterend oor.
Het werken met symbolen en rituelen helpen jouw rouwproces vorm te geven.

Ons betaan op een bordje
Eventueel zet ik, indien geschikt en gewenst, een prachtig middel in: Ons bestaan op een bordje, een soort van spel dat zowel individueel als in groepsverband ingezet kan worden. Dit spel kan zowel individueel als in groepen gespeeld worden.
Het bevat 3 verschillende themasets:

 1. Alle sterren van de hemel; in te zetten bij rouw en rouwverwerking na een overlijden
 2. Ondersteboven; in te zetten wanneer iemand een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt
 3. Weg van elkaar; in te zetten wanneer er sprake is van een scheiding

Contact
Zoek je iemand om mee te praten, heb je behoefte aan een luisterend oor, heb je het gevoel dat je vastloopt, heb je hulp nodig binnen de organisatie waarin je werkt, voel je dan welkom om contact op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking.
Wie weet kan ik iets voor jou/jullie betekenen. Ik ontmoet je graag.

Tarieven
Voor levens(einde)rituelen komen we onderling tot een prijs, afhankelijk van locatie.

Voor individuele gesprekken: klik hier voor particulieren en klik hier voor bedrijfstarieven.